Letoviská Poreč a Umag zasiahla silná víchrica

30.07.2013 Celý región

Záhreb (TASR) - Celé Slovinsko v pondelok sužovali búrky a víchrice sprevádzané silným vetrom a prudkým dažďom. Nečas zachvátil aj chorvátsku Istriu a silný vietor potrápil i hlavné mesto Záhreb, informoval spravodajský server Vesti-online.
V slovinskej metropole Ľubľana bolo 37 stupňov Celzia, po búrkach však teplota klesla o 14 stupňov. Silný vietor v mnohých oblastiach vyvracal stromy, odnášal strechy a prevracal vozidlá.
Hasiči iba v Ľubľane zasahovali viac než 20-krát; na slovinskom pobreží museli zachraňovať aj plavcov a búrky a víchrice sťažili dopravu na miestnych cestách i diaľniciach.
Silný vietor, ktorý vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia, zasiahol aj Chorvátsko, píšu Vesti. V dôsledku nečasu bola v hlavnom meste Záhreb ochromená mestská doprava. Zranenia podľa agentúry Hina utrpela jedna žena, na ktorú v centre Záhrebu spadla odlomená anténa.
Silná víchrica najviac zasiahla Istriu, najmä západné pobrežie a najväčšie škody napáchala v oblasti Poreča a Umagu. Potopila sa jedna talianska jachta, dvom ľuďom na jej palube sa však podarilo včas doplávať k pevnine.

V ČR búrky zabíjali, trhali strechy a stromy

Prudké nočné búrky si v Českej republike vyžiadali jednu obeť. V dôsledku rozvodnenej rieky Smědá museli evakuovať desiatky detí. Množstvo ciest a železničných tratí zablokovali spadnuté stromy a vietor bral aj strechy domov. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.
Búrky s prudkými lejakmi a silným vetrom zasiahli v pondelok večer a v noci nadnes najmä sever a východ Česka. Do siedmej hodiny rannej mali hasiči 1500 výjazdov, čo je stonásobne viac než obvykle, informovala hovorkyňa hasičov Nicole Zaoralová.
Najhoršia situácia bola v Libereckom kraji. V obci Jeřmanice prišiel o život 64-ročný muž. Podľa polície sa snažil ochrániť svoju záhradu pred rozvodneným potokom. Napokon ho našli v jarku. Príčinou smrti bol zrejme infarkt.
V obciach Raspenava a Hejnice sa rozvodnila rieka Smědá. Museli evakuovať tri detské tábory a autokemp. Hasiči prepravili do športovej haly v obci Raspenava 84 detí. "Evakuácia prebiehala bez problémov a pre niektoré deti to bol zážitok," uviedol veliteľ tamojších hasičov Josef Hanzl.
Spadnuté stromy spôsobili prerušenie vlakovej dopravy na desiatich úsekoch. V priebehu dopoludnia by väčšinu mali spojazdniť. Stromy zablokovali aj množstvo ciest. Pri Brne sa jeden dokonca zrútil na autobus. Parkoval pri železničnej stanici v obci v Zastávka. Traja ľudia vrátane jedného dieťaťa utrpeli ľahké zranenia.

Voda ohrozila v Liberci zápas 3. predkola EL
Pondelňajšie prívalové dažde vážne ohrozili štvrtkový prvý zápas 3. predkola Európskej ligy medzi domácim Slovanom Liberec a švajčiarskym FC Zürich. Na štadióne U Nisy sú vraj škody za milión korún a klub prostredníctvom futbalového zväzu pripravuje fotodokumentáciu pre UEFA a chce požiadať o odloženie súboja.

"Najradšej by sme zápas preložili o 14 dní," citoval idnes.cz riaditeľa klubu Libora Kleibla. Podľa neho sa na štadióne stretli prúdy vody z troch strán. Prvý prišiel od rieky Nisa a tiekol cez trávnik. "Mohlo tam byť tak pol metra vody," odhadol Kleibl. Trávnik síce odolal bez ujmy, zničené sú ale striedačky a umelá tráva za nimi, slúžiaca na rozcvičovanie hráčov. "Asi bude potrebná jej výmena a to by stálo viac ako milión korún," prognózoval riaditeľ. Ďalší prúd vody zničil kancelárie, posilňovňu a kabíny hráčov a rozhodcov. "Všetko bolo pod vodou, je tam niekoľko centimetrov blata. Všade musíme vytrhať podlahu, len vysušiť a utrieť ju by nestačilo," zdôraznil Kleibl. Posledný tretí prúd zaplavil recepciu, v ktorej bolo asi 60 cm vody.
Na oprave štadióna sa od utorňajšieho rána intenzívne pracuje a športový riaditeľ Libor Kleibl verí, že sa celé zázemie podarí obnoviť v priebehu niekoľkých dní.
 

Vyberte región